Sphynx

FIFe standard

Sphynxkatten af i dag nedstammer fra korthårede huskatte. Det første eksemplar dukkede op 1963 i Ontario, Canada. 1978 blev yderligere tre hårløse killinger fundet i Torontos gader. To af disse blev sendt Holland og blev starten til opdrættet af den “europæiske” Sphynxkat.

Sphynxen er ikke helt hårløs. Dens krop kan være dækket af meget korte dun. En Sphynx’ skind har et rynket udseende. Skindtemperaturen føles meget varm, nærmest som at røre ved en varm fersken, eller et vaskeskind.
Sphynx er en mellemstor, robust og muskuløs kat med en bred brystkasse.

Hovedet er kileformet med blide kurver og nøje afgrænset knurhårspuder. Udstående kindben og en næse med et udtalt stop.
Øjnene ovale, skrånende mod ørets ydre kant.
Ørerne store.
Halen er ekstra lang og trædepuderne på de lange slanke tæer er meget kraftige.

Sphynxen kræver ikke specialfoder eller vanskelig pleje. Den kræver dog hyppigt at blive badet. Skindet skal holdes fri for den naturlige olieafsondring, som absorberes af pelsen hos en normalpelset kat.

Personlighed og Sphynx går hånd i hånd. De er livlige, nysger­rige, og fulde af gale streger. De er kærlige og kontaktsøgende, elsker at ligge i arm, og går fint sammen med andre katte og hunde.